Als je op zoek bent naar een fotograaf voor op je bruiloft heb je waarschijnlijk wel een paar vragen. Ik heb hieronder de meest gestelde vragen (en antwoorden!) onder elkaar gezet. Staat je vraag er niet bij? Neem even contact met me op en ik zal je vragen met plezier beantwoorden.

Maak je ook gesposeerde foto’s?

Wees gerust, tijdens de foto-sessie met jullie twee maak ik ook zeker foto’s waarbij ik jullie een klein beetje help met poseren. Mijn streven is dan om “modellen” foto’s te maken –  ik probeer jullie zo natuurlijk en spontaan mogelijk vast te leggen.

Wanneer ontvang ik de trouwfoto’s en het album?

In het hoogseizoen tussen April en Oktober probeer ik altijd om binnen 4 weken de reportage af te leveren. Na het versturen van de foto’s begin ik aan de opmaak van het trouwalbum. Mijn albums zijn volledig met de hand gemaakte kwaliteitsproducten, en de levertijd hiervan is ongeveer 6 weken vanaf het moment dat de factuur is voldaan.

Hoeveel foto’s krijg ik?

Dat verschilt. Het hangt af van hoe lang ik op je bruiloft aanwezig ben geweest, de hoeveelheid gasten en de momenten die zich voordoen. Op de ene bruiloft gebeurt meer dan op de andere en dat heeft invloed op het aantal foto’s. Bij 6 uur fotografie lever ik ongeveer zo’n 200-250 foto’s af, bij een volledige dag fotograferen 350-400 foto’s.

Bewerk je de foto’s ook na?

Ja, elke foto die ik selecteer voor de reportage controleer ik op scherpte, belichting, kleur en uitsnede en wordt nabewerkt tot deze in mijn ogen helemaal goed is. Zelfs een foto die perfect genomen is, wordt nóg beter met een stukje nabewerking. Ik streef altijd naar een natuurlijk nabewerking die kleurrijk en contrastrijk is, zonder gekke filters.

Krijg ik ook een voorproefje te zien vlak na de bruiloft?

Jazeker! Ik stuur binnen 3 á 4 dagen al een voorproefje door met enkele highlights. Zo kunnen jullie al direct wat laten zien aan vrienden en familie.

Mag ik de foto’s ook gebruiken op social media?

Tuurlijk! Ik vind het in dat geval wél leuk als jullie even mijn bedrijfsnaam bij de foto’s vermelden – wie weet gaan er binnenkort vrienden van jullie trouwen en zo kunnen ze me makkelijk vinden.

Wat doe je tijdens het diner?

Bij speeches & stukjes ben ik natuurlijk foto’s aan het maken! Maar in principe laat ik jullie en je gasten tijdens het eten wat meer met rust. Ik ga er tevens van uit dat er wat betreft diner “iets” voor me geregeld is. Dit hoeft geen 3-gangen diner te zijn, een (gezonde) daghap is prima. Bij een uitgeserveerd diner zit ik graag apart maar wel binnen hoorafstand, zodat ik toch snel een foto kan maken als er bijvoorbeeld een speech is. Zo kan ik bijvoorbeeld even foto’s back-uppen, alvast m’n flitsers in de feestzaal klaarzetten en soms ook een momentje rust pakken voordat het feest begint, want ook voor mij is het een lange en intensieve dag.

Gebruik je de foto’s ook voor je website?

Soms wel, soms niet. Ik laat op mijn website natuurlijk graag foto’s zien van de laatste bruiloften die ik heb gefotografeerd, maar ik heb in het hoogseizoen niet de tijd om élke bruiloft op mijn website te zetten. Van sommige bruiloften zet ik alleen enkele highlights in mijn portfolio, van andere gebruik ik wat meer foto’s en geef ik een eigen blog-stukje op mijn website. Soms stuur ik wel eens een foto in voor een award of wedstrijd. Hebben jullie liever niet dat de foto’s on-line gebruikt worden, dan respecteer ik uiteraard jullie wens, maar dan hoor ik dit graag vóór we een overeenkomst aan gaan.

Wat doe je in geval van ziekte?

Allereerst heb ik nog nooit een bruiloft gemist 🙂 Maar ook ík kan een been breken of ziek worden. In het geval van een bruiloft of evenement maak ik gebruik van collega’s in een fotografen groep waar ik deel van ben. Wanneer zo’n situatie zich voor doet in die groep is er altijd letterlijk binnen 10 minuten vervanging geregeld en is daarmee een fijn vangnet waarvan ik nooit hoop gebruik te hoeven maken. Voor fotoshoots die minder tijdsgebonden zijn overleg ik of deze misschien naar een andere dag verplaatst kan worden.

Wat als je camera stuk gaat of de foto’s kwijtraken?

Dit is nog nooit gebeurt, maar ik kom niet graag voor verassingen te staan, en speel daarom op safe. Ik heb altijd twee camera’s en meerdere lenzen bij me. Als één van mijn twee camera’s of een lens stuk gaat tijdens een bruiloft, is er niets aan de hand en kan ik gewoon verder fotograferen. Eenmaal thuis bewaar ik de foto’s altijd op meerdere plekken: Zowel op mijn computer als op twee externe harde schijven, waarvan er eentje mee gaat in m’n tas naar bruiloften. Zekerheid voor alles.

Ben je verzekerd tijdens fotografie-opdrachten?

Ja, ik ben verzekerd middels een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Met wat voor apparatuur fotografeer je?

Ik maak gebruik van twee professionele Canon DSLR camera’s. Op m’n ene camera zit vaak een 35mm lens en op de andere een 85mm lens – Deze combinatie vind ik zelf fijn werken op bruiloften – zo kan ik snel switchen van overzichtsfoto’s naar een spontaan close-up moment. Ik gebruik deze camera’s dan ook door elkaar heen op een trouwdag. Daarnaast gebruik ik soms ook een 24-105mm lens en een 16-35mm lens.

Gebruik je een flitser?

Ik gebruik soms een opzetflitser, al fotografeer ik het liefst met natuurlijk licht. Vooral in de avond of op donkere plekken met sfeerverlichting ontkom je er soms niet aan dat een flitser nodig is om echt goede foto’s te kunnen nemen – en je kunt met een flitsers ook leuke creatieve dingen doen! Ik vind wél dat tijdens bepaalde momenten, zoals bijvoorbeeld een trouwceremonie, de beleving van het moment centraal moet staan, en ik daarom liever geen flits gebruik als het ook zonder kan. Op een feest vind ik het leuk om een paar externe flitsers in de hoeken te te plaatsen – deze kan ik naar eigen inzicht dan wel of niet mee laten flitsen voor extra toffe effecten.

Maar ik ben niet fotogeniek, wat nu?

Wees gerust, je bent niet de enige die er zo over denkt. Het is mijn taak om te zorgen dat je toch leuk en spontaan op de foto staat – hoe ik dat doe? Door ontspannen en gezellig bezig te zijn. Gewoon lekker kletsen, met elkaar lachen en op je gemak zijn is het allerbelangrijkste. Wie zichzelf is, is mooi en dat zie je terug op de foto.

Ben je beschikbaar door heel Nederland?

In principe wel, maar mijn thuisregio is Noord-Holland. Ik woon in Alkmaar, en veel van mijn bruiloften zijn in de buurt, zoals in Haarlem, Amsterdam en Castricum, maar ik reis soms ook wel verder weg voor een toffe bruiloft.

Doe je ook videografie?

Nee, ik heb er voor gekozen om me volledig op fotografie te richten. Dat neemt niet weg dat ik regelmatig met videografen samenwerk, en ik kan dan ook op verzoek andere leuke videografen aanraden die een zelfde werkstijl hebben als ik.

Is een 2e fotograaf ook mogelijk?

Natuurlijk! Ik bied mijn pakket aan op basis van één fotograaf, maar ik heb een fijn net netwerk van collega’s en werk regelmatig met ze samen. De kosten van een “second shooter” zijn ongeveer 60,- per uur. extra.

Hoe zit dat met betalen?

Ik vraag bij het boeken van een bruiloft een aanbetaling van €200,-. Het restant wordt voldaan nadat je de reportage in hebt kunnen zien, maar vóór het afleveren van het album.